Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΑΙΔΙΟΥ, ένας οργανισμός για τα παιδιά...

Τη προηγούμενη Δευτέρα επισκέφτηκε το σχολείο μας ένας ψυχολόγος, από το ''ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ'', ο κ. Αλεβίζος Στ. για να συζητήσει με τις μαθήτριες της Γ΄τάξης. Έτσι βρλισκω την αφορμή να γράψω κάποια λογια και μερικές πληροφορίες που συγκέντρωσα για τον οργανισμό αυτό...

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.
Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών, όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.


Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.α.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών.


Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.
Η Γραμμή SOS 1056 λειτούργησε για πρώτη φορά το 1997. Βασικός σκοπός της γραμμής είναι η προστασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Το Μάιο του 2007 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά.



Λειτουργεί ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και η κλήση είναι δωρεάν από καρτοτηλέφωνα και κινητά. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους κι όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.





bullet3 Καταγραφή ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για παιδιά-θύματα κακοποίησης.




bullet3 Επιτόπια παρέμβαση σε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.




bullet3 Ψυχολογική Στήριξη σε παιδιά και εφήβους και συμβουλευτική σε γονείς και εκπαιδευτικούς.



bullet3 Πραγματοποίηση αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών που κρίθηκε από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.


bullet3 Ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση εθελοντών αιμοδοτών, δοτών αιμοπεταλίων και μυελού των οστών.


bullet3 Παροχή πληροφόρησης και κατευθύνσεων για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών και την παιδική προστασία.




Ποιος μπορεί να καλέσει στη Γραμμή SOS;


bullet Παιδιά

bullet Γονείς/ενήλικες

bullet Εκπαιδευτικοί

bullet Υπηρεσίες/Φορείς



116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά



Το 116000 είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή έκτακτης ανάγκης για παιδιά που αγνοούνται.
 Σήμερα η γραμμή αυτή λειτουργεί στα ακόλουθα κράτη-μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Μάλτα, Ισπανία,
Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Λιθουανία, 
Λουξεμβούργο, Κροατία και Τσεχία. Επίσης λειτουργεί και στα εξής μη κράτη-μέλη: στην Ελβετία, στην Αλβανία και στη Σερβία.


Η γραμμή της κάθε χώρας λειτουργεί όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν. Άμεση συνεργασία με την αστυνομία.

Το 116000 απευθύνεται σε γονείς, σε παιδιά και σε όλους τους πολίτες. Είναι χρήσιμο ειδικά σε γονείς και παιδιά που ταξιδεύουν, καθώς τα άτομα που απαντούν στις κλήσεις μπορούν να τους παραπέμψουν στις αρμόδιες αρχές της χώρας. 
Το 116000 παρέχει ένα ασφαλές δίκτυο, όταν γονείς και παιδιά ταξιδεύουν στην Ευρώπη για διακοπές, για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους. Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000 είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια στη γλώσσα της χώρας ή στα Αγγλικά.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ ωραίες οι πληροφορίεσ σου Σεβαστή!!!

ΣΕΒΑΣΤΗ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗ είπε...

Σε ευχαριστω πολυ!